Dzieci uwielbiają rodzinne gotowanie. Kochają spędzać czas w kuchni mieszając i przesypując różne składniki. Kulinarne przygody, to idealny moment na wspólne spędzenie czasu, zdobycie przez dziecko ważnych życiowych umiejętności, ale przede wszystkim, to doskonały moment na pobudzenie twórczych możliwości.
Eksperymentowanie, wąchanie, smakowanie, dotykanie i tworzenie, daje dzieciakom okazję do pokazania swojej kreatywności. Nie ma ograniczeń, blokad i scenariusza dla twórczości. Samodzielne podejmowanie decyzji i twórcze traktowanie materiału, daje nieskończone pole do rozwoju wyobraźni.
Już trzylatek, z powodzeniem pokroi bezpiecznym nożem pomidora, rozsmaruje lukier na ciastkach i wyciśnie sok z cytryny, jeśli tylko dostarczy mu się okazji by tego doświadczył.
Rozwijanie kreatywności i pomysłowości u dzieci, to zadanie na całe życie. Jeśli zatem czujesz się na siłach przyjąć na siebie rolę rodzica, który konsekwentnie pomaga dziecku w rozwoju kreatywności, musisz zacisnąć zęby i przeżyć dżem spływający po kuchennych szafkach, mąkę przyklejającą się do kapci i ściany opryskane słodkim sokiem.
Jesteś gotowy?
To doskonały czas treningu dla Twojej cierpliwości:)
Kiedy będziesz skrobać blat, oblepiony różnymi składnikami, zapomnij o zmęczeniu i pomyśl, że właśnie dałeś swojemu dziecku nowe możliwości. Dołożyłeś cegiełkę do uwolnienia geniuszu, który w nim drzemie.
Jeśli boisz się zbytniej kreatywności, która również może obudzić się w bardziej przebojowych dzieciach, idealnym sposobem jest przygotowane ciasta na ciastka, a dziecku pozostawienie możliwość puszczenia wodzy fantazji, przy wykrajaniu, formowaniu i zdobieniu tego, co z niego stworzy.
Wierzcie mi pomysłowość dziecka nie zna granic. Dla mnie najbardziej zaskakujący był piernik o nazwie „nocnik dla psa……..”:)
Jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu, podaję bardzo sprawdzoną, babciną instrukcję na przepyszne pierniki.
Przepis na świąteczne pierniki
- ½ kg miodu
- 1,2 kg cukru
- 7 dag masła
- 1 i ¼ kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 15 gram amoniaku
- 1 proszek do pieczenia
- Przyprawa do piernika
- 2 jajka
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z przyprawami.
Miód, cukier i masło gotujemy na małym ogniu 5 min i odstawiamy na chwilę, żeby nie oparzyć się przy wyrabianiu ciasta.
Z przygotowanych składników ubijamy ciasto. Po całkowitym ostudzeniu dodajemy jajka i ponownie ubijamy.
Proszek do pieczenia i amoniak rozpuszczamy w mleku i dodajemy do ciasta. Ponownie je ubijamy.
Ciasto jest bardzo twarde i takie powinno być.
Ciasto powinni robić wyłącznie rodzice, żeby dzieci się nie oparzyły.
Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 24h.
Po tym czasie można ciasto rozwałkowywać po kawałku lub dać dzieciom do rozwałkowania i czekać na wyniki ich twórczości.
Dla wszystkich, którzy podobnie jak ja mają trudności w miarach, lekcja matematyki, którą zawsze mam powieszoną na lodówce.
Cukier kryształ
- Szklanka – 220 g
- Łyżka – 13 g
- Łyżeczka – 4 g
Cukier puder
- Szklanka – 160 g
- Łyżka – 10 g
Płyny
- Szklanka – 250 g
- Łyżka – 15 ml
- Łyżeczka – 5 ml
Mąka pszenna uniwersalna
- Szklanka – 170 g
- Łyżka – 10 g
Mąka ziemniaczana
- Szklanka – 250 g
- Łyżka – 16 g
Mąka kukurydziana
- Szklanka – 135 g
- Łyżka – 8 g
Otręby pszenne
- Szklanka – 100 g
- Łyżka – 6 g
Płatki owsiane
- Szklanka – 160 g
- Łyżka – 9 g
Płatki kukurydziane
- Szklanka – 60 g
- Łyżka – 4 g
Jeden kilogram ma sto dekagramów, tysiąc gramów oraz milion miligramów.
1 kg = 100 dag = 1000 g = 1 000 000 mg
Tutaj możecie pobrać piękną, gotową kartę z jednostkami miary dla dzieci.
Dodaj komentarz